Lightproducten kunnen een rol spelen bij gewichtstoename

Wil je gewicht verliezen? De light-frisdranken door de gootsteen spoelen zou kunnen helpen. Onderzoekers hebben in het laboratorium bewijs gevonden dat het wijdverbreide gebruik van calorie-arme zoetstoffen het feitelijk moeilijker maakt voor mensen om hun voedselinname en gewicht onder controle te houden. Deze bevindingen verschijnen in het Februari-nummer van Behavioral Neuroscience, dat gepubliceerd wordt door de American Psychological Association (APA).

Psychologen aan de Purdue Universiteit Ingestive Behavior Research Center rapporteerden dat ratten die yoghurt kregen met een nul-calorieën zoetstof, vergeleken met ratten die yoghurt gezoet met glucose aten (een enkelvoudige suiker, 15 calorieën per theelepel, hetzelfde als gewone suiker) later statistisch betekenisvol meer calorieën innamen, meer gewichtstoename hadden, en meer lichaamsvet vasthielden zonder het later evenwicht te brengen door iets minder te gaan eten.

Auteurs Susan Swithers en Terry Davidson, beide dokter in de wetenschappen, veronderstellen dat door het verbreken van de connectie tussen een zoete sensatie en calorierijk voedsel, het gebruik van saccharine de capaciteit van het lichaam om voedselinname te reguleren verandert. Problemen met deze zelf-regulatie zouden kunnen verklaren waarom obesitas met dezelfde snelheid is toegenomen als het gebruik van kunstmatige zoetstoffen. Het zou ook kunnen verklaren, aldus Swithers, waarom er niet voldoende wetenschappelijke overeenstemming is, met verscheidene onderzoeken die gewichtsverlies aantonen, of juist gewichtstoename, of weinig effect. Omdat mensen verschillende achtergronden hebben met kunstmatige en natuurlijke suikers, kunnen onderzoeken die geen rekening houden met de historie van suikergebruik van mensen, een verscheidenheid aan uitkomsten opleveren.

Drie verschillende experimenten onderzochten of saccharine de capaciteit van proefdieren om hun inname te reguleren veranderde, op grond van verschillende overwegingen – de meest voor de hand liggende: de inname van calorieën, gewichtstoename en compensatie door minder te eten.

De onderzoekers maten ook de veranderingen in de standaard lichaamstemperatuur, een lichamelijke waardebepaling. Normaal gesproken als we ons voorbereiden op eten, laat de stofwisseling de motor wat sneller lopen. Echter, ratten die getraind waren met gebruik van saccharine (waardoor de link tussen zoetheid en calorieën verbroken was) lieten een kleinere temperatuurstijging zien na het eten van een onbekende zoetsmakende, calorierijke maaltijd dan ratten die met glucose (=suiker) getraind waren.
De auteurs denken dat deze afgevlakte reactie leidt tot overeten en het ook moeilijker maakt om de zoetsmakende calorieën weer te verbranden.

“De gegevens laten duidelijk zien dat het consumeren van voedsel gezoet met calorie-arme saccharine kan leiden tot grotere gewichtstoename en zwaarlijvigheid dan het eten van hetzelfde voedsel gezoet met de calorierijkere suiker,” schreven de auteurs. Ze erkennen dat deze uitkomst gevoelsmatig onjuist lijkt te zijn en geen welkom nieuws is voor klinische onderzoekers en artsen in de gezondheidszorg, die heel lang zoetstoffen met weinig of geen calorieën hebben aanbevolen. En, erger, de gegevens komen van ratten, niet van mensen. Echter, de onderzoekers hebben gemerkt dat hun bevindingen overeenkomen met het bewijs dat naar voren komt dat mensen die meer light-frisdranken drinken een groter risico hebben op obesitas of het metabolisch syndroom, een verzameling van medische problemen zoals buikvet, hoge bloeddruk en insulineresistentie die mensen in de gevarenzone brengt voor hartkwalen en diabetes.

Waarom geeft suikervervanger een terugslag?

Swithers en Davidson schreven dat zoet voedsel “een opvallende smaak stimulatie” geeft, dat voorspelt dat iemand van plan is veel calorieën in te nemen. De opname- en verteringsreflexen maken zich klaar voor het opnemen daarvan, maar als namaakzoet niet gevolgd wordt door een hoeveelheid calorieën, raakt het systeem in de war. Aldus kunnen mensen meer gaan eten of minder energie verbruiken dan ze anders zouden doen.

Be Sociable, Share!
Dit bericht was geplaatst inVoeding and tagged , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can plaats een reactie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*